Nieuws > Miljoenenlijn wint Willem Wolff Prijs 2018

Op zondag 31 maart 2019 werd de Willem Wolff Prijs 2018 uitgereikt aan de Stichting Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM), exploitant van de Miljoenenlijn. De ZLSM krijgt de prijs voor de reconstructie van een historische draaischijf op het monumentale spoorwegemplacement in Simpelveld. De Willem Wolff Prijs ondersteunt (lokale) initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis en is in 2011 in het leven geroepen door de afdeling Geschiedenis der Techniek van het KIVI, de Stichting Historie der Techniek en de familie Wolff.

De jury was enthousiast over het projectvoorstel van de ZLSM. Op het emplacement in Simpelveld is het depot van de ZLSM gevestigd en wordt het spoorwegmaterieel onderhouden en gerestaureerd. ZLSM wil in Simpelveld laten zien wat er komt kijken bij het exploiteren van een historische spoorlijn. Het herstel en weer in gebruik nemen van de oorspronkelijk in 1929 gebouwde draaischijf levert daaraan een wezenlijke bijdrage.

De Willem Wolff Prijs is een initiatief van de Afdeling Geschiedenis der Techniek van het KIVI, de Stichting Historie der Techniek en de familie Wolff. De prijs, bestaande uit een plaquette en een bedrag van tweeduizend euro, dient ter ondersteuning en aanmoediging van kleine musea en lokale initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis. ZLSM-voorzitter Michel Schellekens nam de prijs in ontvangst.

De prijs is vernoemd naar werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921-2009). Als president van het KIVI en medeoprichter en eerste voorzitter van de Stichting Historie der Techniek onderstreepte hij het belang van techniekgeschiedenis, onder het motto “men moet het verleden kennen om zicht te hebben op de toekomst.”

Tot eerdere prijswinnaars behoren het Nederlands IJzermuseum in Ulft, het Industrieel Smalspoormuseum in Erica, de Stichting Hollands Glorie in Maassluis, de Stichting Oude Groninger Kerken in Groningen, de Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius, het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard en het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen.

De draaischijf wordt op dit moment gereviseerd. Foto: Jasper Kroese

 

ZLSM-voorzitter Michel Schellekens neemt de prijs in ontvangst van Jan Korsten van de Stichting Historie der Techniek. Foto: Jasper Kroese

2 reacties op “Miljoenenlijn wint Willem Wolff Prijs 2018”

 1. Jan Schut

  Dat is net die 1 % ne procent van de 100%, mooi kompleet zo, jaren lang lag er volgens mij zo een met een oudsteenen remise met drie poorten

  Beantwoorden
 2. frank

  Hoi ZLSM,

  Dit is voor jullie een echte vooruitgang. Ik hoop dat de draaischijf dit jaar in bedrijf genomen kan worden,
  zelfs voor het eventuele stoomtreinweekend.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

De prijs is uitgereikt voor de reconstructie van de historische draaischijf in Simpelveld…

koop uw kaartjes online!