Activiteiten op en rond
Station Simpelveld

Let op: Vanwege de coronamaatregelen kunnen we niet alles aanbieden zoals omschreven op deze pagina.

Het Museumpje in het stationsgebouw is momenteel gesloten. De seinhuizen zijn wel geopend, maar niet toegankelijk voor niet-vrijwilligers.

 

Museum Minder

In het kleine museum, dat gevestigd is in het voormalige kantoor van de stationschef, zie je een bijzondere collectie van historische spoorwegartikelen. Deze collectie is samengesteld door enkele vrijwilligers en aangevuld met giften van verzamelaars. Opvallend zijn de vele diverse historische stationsborden en de uitgebreide collectie spoorwegpetten. Tevens vind je hier attributen uit de tijd dat Station Simpelveld nog een station van de Nederlandse Spoorwegen was. Tot slot laat het museumpje je kennis maken met de geschiedenis van de Miljoenlijn, de spoorlijn Aken-Maastricht, de Limburgse Tramwegmaatschappij en het Limburgse mijnverleden.

Miljoenenlijn-Depot Meer

In de werkplaats van het Miljoenenlijn-Depot wordt dagelijks gewerkt aan het behoud van het spoorerfgoed. Gespecialiseerde vrijwilligers van de Miljoenenlijn dragen zorg voor alle locomotieven en rijtuigen. Kennis en behoud van de historische waarde zijn daarbij kernpunten, of het nu gaat om stoomtreinen of goederenwagons. Ook andere werkgroepen, zoals de werkgroep Groen (natuur- en milieuonderhoud) of Seinwezen (verantwoordelijk voor alle seinen, wissels en overwegen) gebruiken de werkplaats als uitvalsbasis. Op dit moment vindt er de uitgebreide restauratie plaats van de stoomlocomotief ’52 532′. Alle vorderingen van deze revisie kun je volgen op de volgende pagina: https://www.miljoenenlijn.nl/52-update/

Naast de werkplaats ligt de rijtuigenloods, waarin onze collectie van locomotieven en rijtuigen staat opgesteld.
Tenslotte vinden we op het Miljoenenlijn-Depot de put van de voormalige draaischijf en de oude, nog in werking zijnde, watertoren. Zowel de put als de toren zijn monumenten.

IMG-20160406-WA0003   header-techniek
Restauratiewerkzaamheden aan stoomlok 52 532                       Onderhoud aan stoomlok E2 1040
 

Let op: Het bezoek van de werkplaats en de rijtuigenloods zijn in verband met je veiligheid niet mogelijk zonder begeleiding en geschiedt geheel op eigen risico. Bij specialistische werkzaamheden kan de werkplaats gesloten zijn voor bezoekers.

Brasserie Perron 4 Meer

Gelegen in de monumentale visitatiezaal van station Simpelveld biedt de Miljoenenlijn aan haar gasten een unieke stationsrestauratie met lekker bourgondisch eten. Geniet in ‘Brasserie Perron 4’ van het prachtig uitzicht, waar op rijdagen de stoomtrein letterlijk voor de terrasdeuren stopt en proef de nostalgie van de jaren twintig van de vorige eeuw.

brasserie 1  Straight lace wigs
 

Rondleiding Meer

Op station Simpelveld is het tevens mogelijk om een (gratis) rondleiding over het emplacement te volgen. Een gespecialiseerde gids neemt je mee in de geschiedenis van Simpelveld, haar station en de treinen van de Miljoenenlijn en geeft technische uitleg over alles wat nodig is om een trein te laten rijden. Je maakt tijdens de rondleiding een tocht van ongeveer drie kwartier, waarbij tevens een bezoek wordt gebracht aan het seinhuis en de werkplaats. Uiteraard is er voldoende mogelijkheid tot het stellen van vragen. Vraag bij het plaatskaartenloket naar de mogelijkheden!

't Winkeltje Meer

In de stationsrestauratie vind je een kleine souvenirwinkel. Een uitgebreid assortiment aan kleding, hebbedingen, (trein)boeken en dvd’s, kaarten en speelgoed is hier te koop. De verkoopster helpt je graag bij het uitzoeken van het perfecte cadeautje. Met je aankoop in ’t Winkeltje steun je tevens Stichting ZLSM, waarmee je een bijdrage levert aan het in stand houden van het historisch erfgoed.

Seinhuizen Meer

De treindienstleider op Post T op het station verzorgt samen met de seinhuiswachters op de twee seinhuizen de bediening van de diverse wissels, (rangeer)seinen en overwegen. Zonder de aanwezigheid van de seinhuiswachter kan geen enkele trein vertrekken of aankomen. Station Simpelveld is namelijk nog volledig beveiligd met het klassieke (mechanische) beveiligingssysteem. Onze vrijwilligers vertellen je daar graag meer over en laten je op het seinhuis de werking van alle hendels en knoppen zien.

Miniatuur-baan Meer

Kinderen (en ook vaak de ouders) kijken hier hun ogen uit. Op deze open lucht modelspoorbaan rijden treintjes door een miniatuurlandschap met heuvels, bruggen en tunnels. Deze zogenoemde LGB-baan is te vinden op het 1e perron, iets voorbij de restauratie en de picknickplaats.

Let op: Bij slecht weer of technisch onderhoud is de LGB-baan niet in werking.

Op en rondom ons station is tijdens je dagje uit van alles te beleven!

Museum
Miljoenenlijn-Depot (werkplaats)
Restauratie
Rondleiding
’t Winkeltje
Seinhuizen
Miniatuur-baan

koop uw kaartjes online!