Over liefde voor
vuile handen

 

Word jij onze nieuwe collega?

Ben je geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij de Miljoenenlijn? Meld je dan nu aan voor een van onze kennismakingsbijeenkomsten door bijgaand formulier in te vullen en aan ons te retourneren: Aanmeldformulier vrijwilligers

Nieuwsgierig naar de ervaring van een vrijwilliger? Lees de verhalen van vrijwilligers in “Vrijwilligers aan het woord.”

vacatures-button

Wat brengt het de vrijwilliger

“De Miljoenenlijn is voor mij een extra bezigheid, een uitlaatklep. Daarnaast ben ik gek van treinen. Ook spelen de leuke contacten, met andere vrijwilligers, bij de Miljoenenlijn een rol.”

“Een stuk waardering. Daarnaast vind ik het leuk om het anderen naar de zin te maken. Door het vrijwilligerswerk blijft het cultureel erfgoed in stand, ik vind het bijzonder om daaraan mee te werken. Ik heb bij de Miljoenenlijn ook veel leuke contacten.”

“Ik ben als spoorliefhebber begonnen en door de jaren heen ben ik steeds verder doorgegroeid in de organisatie.”

“Ik heb treinen altijd erg leuk gevonden. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik mij nuttig kan maken voor de gemeenschap.”

“De contacten met andere mensen spelen voor mij een belangrijke rol. Daarnaast vind ik de Miljoenenlijn een mooi initiatief om het cultureel erfgoed in ere te houden.”

“Mijn interesse in de spoorwegen is een belangrijk punt van mijn motivatie. Daarnaast spelen de sociale contacten een grote rol. Je ontmoet veel mensen hier, dat maakt het leuk.”

“Stoomtreinen zijn al van jongs af aan mijn hobby.”

“De Miljoenenlijn is mijn hobby. Mijn interesse gaat uit naar modeltreinen en grote treinen. Daarnaast is er in mijn woonplaats geen stoomtreinmaatschappij.”

“Voor mij is ZLSM een leuke tijdsbesteding. Ik ben huisvader en dan is het leuk om één dag in de week eens wat anders te hebben. Ook houd ik van het technische aspect, dus het sleutelen aan de treinen. Dat kan ik hier in de werkplaats. Door één dag per week hier te zijn en te sleutelen aan de treinen kan ik ook goed bijblijven in de techniek. Verder is de Miljoenenlijn ook belangrijk voor mij, omdat ik hier nieuwe mensen ontmoet.”

“Ik vind het bijzonder om te werken met materieel dat je nergens anders meer ziet, dus het werken met historische treinen trekt mij aan. Daarnaast doe ik bij de Miljoenenlijn vrijwilligerswerk, om mijn kennis te verbreden op technisch gebied.”

“Door mijn belangstelling voor treinen kwam ik bij de Miljoenenlijn terecht. Ik vind het leuk om in mijn vrijwilligerswerk bij de Miljoenenlijn het de passagiers zoveel mogelijk naar de zin te maken. Ik ben een keer op een rijdag meegegaan met iemand die hier vrijwilliger werkte. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk, zo aanstekelijk dat ik mij ook heb aangemeld als vrijwilliger.”

“Het sociale aspect speelt voor mij een grote rol, je leert hier mensen kennen. Daarnaast leer je veel, het omgaan met verschillende situaties; bijvoorbeeld als mensen eens een keer niet tevreden zijn, je leert hoe je ervoor kan zorgen dat deze mensen uiteindelijke toch tevreden naar huis gaan. Ook is het resultaat een motivatie voor mij, wanneer we met z’n allen er weer voor gezorgd hebben dat een evenement geslaagd is, dan motiveert mij dat enorm.”

“De gezelligheid binnen de Miljoenenlijn. Ik heb veel contacten en deze kan ik door mijn werk bij de Miljoenenlijn ook goed onderhouden. Ook speelt het technische aspect een rol. Je leert hier dingen die je nergens anders leert, want het is hier een veel oudere techniek dan ik op school leer. Ik merk wel dat ik veel heb aan deze kennis, dit merk ik bijvoorbeeld in mijn technische bijbaan.”

“Ik ben ooit via een andere vrijwilliger gaan kijken bij de Miljoenenlijn en door het enthousiasme van de vrijwilligers waarmee zij werkten, vond ik het een leuke plek en werd ik zelf ook enthousiast om aan de slag te gaan als vrijwilliger. Ik heb binnen de Miljoenenlijn contacten opgedaan, die belangrijk voor mij zijn en graag wil onderhouden, dus het sociale deel speelt een grote rol voor mij.”

“Ik kwam een aantal jaar geleden hier wonen en toen zag ik een advertentie van de Miljoenenlijn in de krant die mij wel aansprak. Zo ben ik hier terecht gekomen. Wat mij in het werk aanspreekt is de nostalgie en het sociale aspect.”

“Omdat ik stoomtreinen interessant vind. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om ermee te mogen rijden, of onderhouden. Wat ik zo bijzonder vind aan de Miljoenenlijn, is dat je hier mensen hebt om deze hobby mee te delen.”

“Voor mij is de Miljoenenlijn een zinvolle tijdsbesteding. Ik ben zelf nu met pensioen. Ook kan ik door mijn vrijwilligerswerk een bijdrage leveren aan het in stand houden van Limburgs erfgoed. Ik kan meehelpen de Miljoenenlijn draaiende te houden, zodat zij ook in de toekomst blijft.”

Om de Miljoenenlijn, die in 1988 dankzij de inzet van vier enthousiastelingen voor het nageslacht behouden bleef, aan het rijden te houden zijn ruim 200 trotse vrijwilligers in de weer. Verschillende werkgroepen ontfermen zich over het onderhoud van spoor, bruggen, tunnels, gebouwen en het historisch treinmaterieel. Dankzij hun blijft het Limburgs erfgoed al meer dan een kwart eeuw in beweging en dat moet zo blijven!

Op het terrein en langs de baan zorgen vrijwilligers dat alles in orde is en het er netjes uitziet. In de werkplaats worden de stoomlocomotieven en rijtuigen technisch onderhouden en indien nodig gerestaureerd. Werk dat best zwaar kan zijn en bijna altijd voor vuile handen zorgt. Dat beetje vuil kan de vrijwilligers niets schelen. Want zeg nu zelf, wat is er mooier dan het werken aan een oude locomotief, niets toch? Puur vakmanschap en een dosis doorzettingsvermogen zijn ook hier de sleutels tot succes. Nu is het werk aan een stoomlocomotief nooit echt klaar. Dat weten de vrijwilligers van de ZLSM maar al te goed. ‘Zelfs met een hand voor je ogen, zie je nog tien jaar werk voor je’, is een veelgehoorde uitdrukking En dat zou best wel eens kunnen kloppen!

Ook op het ZLSM kantoor op station Simpelveld is het een en al bedrijvigheid. Op die plek wordt alles achter de schermen geregeld,  zodat alles op rolletjes loopt en reizigers kunnen genieten van al het moois dat het Zuid-Limburgse Heuvelland te bieden heeft!

koop uw kaartjes online!