Nieuws > 52-Update-7

Revisie 52 532 mei 2016

 

Nu vrijwel alle grote onderdelen van de 52 532 zijn gedemonteerd, lijkt het alsof er weinig meer aan de machine gebeurt. Ondanks dat het stoomseizoen is begonnen, en onze E2 1040 weer minimaal twee keer per week over de Miljoenenlijn stoomt, wordt er nog steeds met man en macht gewerkt aan de revisie van de 532. We zijn nu vooral bezig aan het schoonmaken en opmeten van onderdelen, die de gemiddelde bezoeker niet direct zal herkennen (mocht het daarom te technisch worden en heb je vragen, aarzel dan niet te reageren onderaan deze blog).

Blog 07 (1)

Vorige maand zijn we geëindigd met het demonteren van de asbak. In mei is de bovenasbak losgesneden. Deze bleek dusdanig slecht te zijn dat hij vervangen moet worden. De oude asbak is losgesneden in dezelfde volgorde waarop de nieuwe asbak in de toekomst geplaatst dient te worden. Hiervoor hebben we de originele tekeningen gebruikt.

Blog 07 (2)

Alle remophangpunten van het frame zijn gereviseerd. Alle veerhangers en evenaars (onderdelen van de vering van de locomotief) hebben we verwijderd.

Blog 07 (5)

De onderplaat aan de voorkant van het frame, waar we in mei vele kilo’s roest van verwijderd hebben, is nu weggesneden.

Blog 07 (9)

Daarna zijn we vele dagen bezig geweest met “rammelwerk” op die plek en bij de cilinders, om alles goed schoon te krijgen. Ook zijn de cilinderkranen verwijderd. Dit zijn kleine kraantjes aan de onderzijde van het cilinderblok waardoor condenswater kan ontsnappen.

Blog 07 (13)

Ook aan de ketel van de 532 hebben we een en ander gedaan. Zo hebben we in kaart gebracht welke beweegbare steunbouten en wasluikzittingen vervangen dienen te worden. Voor de niet-stoommachinisten en -stokers onder ons: steunbouten zorgen voor de verbindingen in de ketel tussen de binnen- en buitenvuurkist. Zonder deze steunbouten zou de ketel uit elkaar klappen zodra hij op druk komt. De wasluiken zijn in de ketel aangebracht zodat de ketel van binnen schoongemaakt kan worden. Tevens hebben een bestelling geplaats voor een aantal nieuwe steunbouten en roosterstaven.

Blog 07 (11)

Tot slot hebben we de “hartlijn” van de ketel uitgezet. Dit is kort gezegd de middellijn. Van hieruit kunnen we, aan de hand van originele tekeningen, uitmeten waar straks alle onderdelen op de ketel geplaatst dienen te worden.

IMG_3667 -1

Wil je zelf komen kijken naar de voortgang van de revisie? Kom dan in het tweede weekend van juli naar de Stoomtreindagen bij ZLSM. We rijden deze dagen een intensieve dienstregeling met diverse stoomlocomotieven. Hoewel de 52 532 helaas nog niet kan rijden, neemt de machine toch een prominente plaats in tijdens het evenement. Kijk voor meer informatie op onze speciale website: Stoomtreindagen.

10 reacties op “52-Update-7”

 1. Stefan

  Weer een geweldige stap verder in de restauratie mannen, jullie doen heel goed werk! We kijken al vooruit naar de opbouw en de inwijding van deze RB52….! Veel voorspoed en succes!

  Beantwoorden
 2. Jos Theuns

  wat een werk verzetten jullie
  respect

  Beantwoorden
 3. frank

  Gaat echt hard man, nog effe door zetten en zij zit weer zo in mekaar alsof zij van de lopend band rolt. Veel sterkte met de restauratie mensen, en veel sterkte met de zware onderdelen.

  Beantwoorden
 4. Jan Kamp

  Wederom een prachtige dag met de ZLSM op 8 juni jl. Met de nieuwe plaatjes kijk ik nu al uit naar de stoomdagen in juli.
  enkele foto’s volgen op FB
  grt Jan

  Beantwoorden
 5. tijmen hostein

  ik ben tijmen uit het noorden van het land en 10 jaar en ik hou heel erg van treinen ieder weekend ga ik naar de star. de revisie van de 52 532 hou ik erg in de gaten.

  Beantwoorden
  • Camiel Willems

   Hoi Tijmen, wat leuk dat je onze blog volgt. Als je in het noorden van het land woont zijn onze collega’s van de STAR inderdaad een stuk dichterbij. Gelukkig hebben zij ook genoeg 52ers. Zodra de 52 532 af is kom je ook maar eens bij ons kijken!

   Beantwoorden
 6. tijmen holstein

  Ja dat lijkt mij leuk maar ik weet niet of mijn vader dat goet vind ik blijf jullie volgen. Hoe lang mogen julie de 52 532 houden?

  Beantwoorden
 7. Randy

  Als je van techniek houd is dit wel het ultieme…zoveel bewegende onderdelen aan elkaar verbonden…Mooi ,echt mooi wat jullie doen…Ben benieuwd waneer de loc. klaar is…
  Gr Randy

  Beantwoorden

Plaats een reactie